zaterdag 11 mei 2024

Dag 11: Naar de zoutvlakten van Uyuni, en eiland met de reuze cactussen..

Zoutblokkenhotel in Uyuni
In de uitgestrekte zoutvlakte van Uyuni vind je een unieke ervaring: een hotel gebouwd van zoutblokken. Dit is de enige plek ter wereld waar je kunt overnachten in een accommodatie die volledig in harmonie is met het surrealistische landschap van Bolivia.
De muren, meubels en zelfs de bedden zijn gemaakt van samengeperste zoutblokken uit de Salar de Uyuni. Het resultaat is een bijzondere en onvergetelijke omgeving om in te slapen.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om het zout aan te raken, wordt vriendelijk verzocht om de muren niet te likken 😉. Een verblijf in dit bijzondere hotel is een perfecte manier om de magie van Uyuni te beleven.
Kamer in het zoutblokkenhotel.
Zoutfabriek van Colchani.
Na de lange en drukke dag van gisteren begint de wereld vandaag rustig. Het was heerlijk om even te genieten van het prachtige hotelcomplex. Om 09:45 uur vertrekken we voor onze dagexcursie. Op slechts zeven kilometer ten noorden van Uyuni ligt het dorpje Colchani, waar zo’n 20 tot 30 families wonen. Hier bezoeken we de zoutfabriek en ontdekken hoe het zout uit de uitgestrekte Salar de Uyuni wordt bewerkt. We zien hoe men het zout verwerkt tot verschillende producten, waaronder natuurlijk keukenzout. Maar verrassend genoeg heeft zout nog veel meer toepassingen, en het is fascinerend om te zien hoe veelzijdig dit natuurlijke materiaal is. Een interessant inkijkje in het leven en werk in deze bijzondere regio!
Dichtlassen van een zakje gevuld met zout.
Verbazend voor ons te leren dat men onder meer meubels er van maakt. Eveneens als bouwmateriaal voor de constructie van huizen. Het zout dat zij in ruwe vorm vergaren wordt in primitieve ovens gedroogd, daarna gemalen en ten slotte wordt er jodium bijgevoegd. 
Colchani, Salar de Los Lipez - Ojos de agua.
Na dit bezoek aan deze locatie voeren onze vijf chauffeurs ons naar de wereldberoemde zoutvlakte. Het is een wereldbekend plaatje: de blauwe luchten die contrasteren met het heldere witte zout van 'Salar de Uyuni'. Geen mens te zien, slechts lucht, een zoutvlakte en enkele waterplassen. 
Op de zoutvlakte, Salar de Uyuni.
Salar de Uyuni: De Uitgestrekte Zoutvlakte van Bolivia.
Probeer het maar eens te vinden op de wereldkaart: Salar de Uyuni, een van de absolute hoogtepunten van Bolivia. Deze immense zoutvlakte is de grootste ter wereld en strekt zich uit over ruim 10.000 vierkante kilometer. Het voelt pas echt overweldigend wanneer je er middenin staat.

Fenomenaal natuurverschijnsel dat je als reiziger niet mag missen: Salar de Uyuni.
Op een hoogte van 3660 meter boven zeeniveau lijkt dit reusachtige niemandsland eindeloos. Kilometers aan oogverblindend witte zoutkorst, zonder een spoor van begroeiing of leven. Het landschap is surrealistisch en betoverend, alsof je op een andere planeet bent.
Een bezoek aan Salar de Uyuni is niet alleen een visueel spektakel, maar ook een ervaring die je het gevoel van oneindigheid en de grootsheid van de natuur laat ervaren. Een plek waar tijd en ruimte lijken te vervagen.
Jef, Hilda, René, Danielle, Simonne, Erna, Frans, Kathelijne, Nancy, Erik, Erna, Léonel, Frank.in de Salar de Uyuni.
Vroeger was dit een enorme zoutzee. Tegenwoordig wordt er elk jaar tonnen aan zout gewonnen. Salar de Uyuni is de bekendste toeristische trekpleister van Bolivia. Het bevindt men zich op een hoogte van 3.650 meter hoogte. Ongeveer 40.000 jaar geleden was deze vlakte een deel van het Minchinmeer, een reusachtig prehistorisch meer. Het meer strekt zich bijna uit aan de grens met Chili en bestrijkt in totaal 12.000 km2. Toen het meer opdroogde, bleven twee meren en twee grote  zoutvlakten over. Er wordt geschat dat het 10 miljard ton zout bevat, waarvan ongeveer 25.000 ton jaarlijks weggehaald wordt. Nu is de zoutlaag op sommige plekken tot 20 m dik. Het is ook een belangrijke vindplaats van lithium.

Isla de Incahuasi, 3680 m hoogte.
In de Salar de Uyuni liggen verschillende zogenaamde eilanden, rotspunten die boven de zoutvlakte uitsteken. Een ervan is het centraal gelegen Incahuasi. Volledig verlaten en met steil terrein, net als alle andere eilanden in de zoutvlakte, zijn er een groot aantal gigantische cactussen. Opmerkelijk is dat deze slechts 1 cm per jaar groeien. De grootsten kunnen wel 12 meter hoog worden. 
Enorme cactussen op een zogenaamd rotseiland in de zoutvlakte.
Reusachtige cactussen.
Dit eiland is schitterend gelegen op meer dan 50 km van Colchani. Dit woud van reusachtige cactussen geven een onvergetelijke indruk. En dan wordt het tijd voor een toppoging, de beklimming van de 89 meter hoge top. Er is een wandeling naar de top van waaruit men een prachtig uitzicht heeft over de zoutvlakte. De wandeling heeft een stijging van 89 meter niveauverschil.
Woud van cactussen.

90 meter hoog op het Incahuasi eiland in de zoutvlakte.
Lunch
Het is een lunch op de vlakte, volledig georganiseerd door de chauffeurs en de gids, Kevin.
Lunch op de zoutvlakte.
Enorm uitgestrekt, surrealistisch en witter dan fris gewassen lakens. Oogverblindend en men gaat er niet zonder zonnebril op.
De drivers van de 5 jeeps + Kevin (rechts) als de gids.
Er zijn geen wegen op de zoutvlakte, alleen wat vage bandensporen. Een vreemdeling zou hier onherroepelijk verdwalen, maar de chauffeurs kunnen prima de weg vinden.
Chauffeur Hugo met zijn zoon als gids: Kevin.
Dino's temmen.
Kevin en Hugo, hebben samen met de andere drivers een leuke fotosessie georganiseerd. Enkele van de creaties hierachter.
Fotocreatie
Door gebruik te maken van de uitgestrektheid op deze vlakte en het feit dat er geen horizon te zien is kan men foto's maken waardoor er speciale creaties kunnen gecreëerd worden. Tip: gebruik een smartphone maar geen spiegelreflex camera. Men mag niet op iets op de voorgrond focussen.
Grappige fototrucs, waardoor men zo kan poseren dat men minimensjes heeft.
Rijdend op een dino.

Zonsondergang.
Zonsondergang op de Salar de Uyuni.
Zo neemt men deze foto's: Fotograaf liggend op de zoutvlakte.
Zonsondergang.
Het zou spijtig zijn bij een bezoek aan deze wonderlijke omgeving, om niet te genieten van de zonsondergang. De chauffeurs hebben een aangename en mooie aperitief tafel georganiseerd, met hapjes en enkele flessen wijn.
Aperitief bij de zonsondergang.
Op een zoutheuvel, wijzend naar de zonsondergang.
Accommodatie.
We logeren voor de tweede opeenvolgende nacht in het mooie hotel volledig gemaakt uit zoutblokken: Luna Salada Hotel de Sal.
Parcours op de Salar de Uyuni: Colchani - Isla Incahuani - Colchani.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten