maandag 6 mei 2024

Dag 6: Sucre - Unesco Werelderfgoed.

Binnenstad van Sucre - UNESCO Werelderfgoed.
Sucre wordt de mooiste stad van Bolivia genoemd. De stad heeft ook een aangenaam klimaat.  Zo rond de 30° in de zomer en 16° in de winter. Sucre valt vooral op vanwege de vele prachtige witte huizen en kerken en de talrijke open patio's. Sucre ligt op 2.800 m hoogte en daardoor is de lucht minder ijl dan in La Paz. Het is de ideale plek om aan de hoogte te wennen.
De oude binnenstad geldt als de best bewaarde Spaanse koloniale stad in Zuid-Amerika. In 1991 werd de binnenstad terecht opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is een prachtige stad die als een dorp aanvoelt. Het is een typische Andes stad, met de smalle koloniale staatjes en witte huizen die het een gezellige ongedwongen historische sfeer geven.
Plaza 25 de Maya.
We startten ons bezoek aan Sucre om 09:00 uur. Het grote centrale Plaza van Sucre is vernoemd naar de dag in 1809 waarop de onafhankelijkheidsbeweging ontstond: Plaza 25 de Maya. Door de bel te luiden in de grote Basiliek gaven de onafhankelijkheidsstrijders aan dat ze een einde wilden maken aan de Spaanse bezetting. Om die reden is 25 mei een belangrijke datum voor de stad Sucre. Die dag leidde uiteindelijk, na een felle strijd, tot de onafhankelijkheid van Spanje.

Casa de la Libertad - Simon Bolivar.
Aan het Plaza 25 de mayo liggen verschillende musea waaronder het Casa de la Libertad, het stadhuis en de prefectuur. Op 6 augustus 1825 werd hier de onafhankelijkheidsverklaring getekend. Dus eerder dan België. Onder de leiding van Mariscal Sucre werd Bolivia uitgeroepen als onafhankelijk van Spanje. Simon Bolivar werd de eerste president. Deze concentreerde zich meer op Colombia waarna Mariscal Sucre president werd. We krijgen een zeer uitgebreide rondleiding met een lokale gids. We krijgen  alles te weten over Simon Bolivar, President Sucre en vele andere vrijheidsstrijders. Ook heel de uitleg  over het ontstaan van het onafhankelijke Bolivia. Nu zouden we de gehele geschiedenis van Bolivia moeten kennen. Eerlijk gezegd: veel is terug vergeten na het bezoek. Dat zal wel aan mij liggen. Trop is te veel. 
Casa de la Libertad - Salon de la Independencia
De Casa de la Libertad was oorspronkelijk een kerk van de Jezuïeten, maar na de onafhankelijkheid werden hier de eerste zittingen van het Boliviaanse congres gehouden. 

Universidad San Xavier de Chuquisca.
In 1624 werd hier door de Jezuïeten de eerste universiteit van Bolivia gesticht. Het is ook een van de oudste universiteiten van Zuid-Amerika. Het was op deze universiteit dat de ideeën ontstonden voor een onafhankelijk Bolivia.


Parque Bolivar.
Sucre heeft enkele leuke parkjes en plantsoenen, waarbij het Parque Bolivar een aangename locatie is. Er is ook nog een 'Etnografisch museum' op het programma. Maar dat hebben we maar zo gelaten en iets gaan drinken en een empanada gaan eten.

Recoleta.
Om 14/30 vertrekken we met de bus naar het uitzichtput van 'La Recoleta'. Veel uitzicht is er niet te beleven. In de nabijheid is er het AZUR textielmuseum.
Uitzichtpunt La Recoleta.
Etnisch textielmuseum - ASUR.
ASUR (Antropologists of the Southern Andes) heeft als missie om de handwerkkunst van inheemse kunstenaars meer aandacht te bezorgen en te gelde te maken. Hier zijn inheemse kunstenaars aan het werk, voornamelijk vrouwen die aan het weven zijn.  Het omvat textiel uit veel regio's met verschillende motieven. Het zijn kleurrijke weefsels, gebaseerd op natuurlijke verfstoffen. De wevers hebben traditionele rituelen vooraleer te beginnen met weven. 

Handwerkster weeft prachtige tapijten.
Klooster van de Franciscanen van Recoleta.
Het is een korte wandeling naar het oude klooster dat vroeger ook diende als gevangenis. Het klooster is nu een museum, waar vooral werken van anonieme kunstenaars hangen. Men heeft hier een  uitzichtpunt van de witte stad met de rode daken en met de vele kerken.

San Felipe kerk.
In de dichte nabijheid van het hotel kunnen we nog even op het dakterras van de San Felipe Kerk om nog van het uitzicht over Sucre te genieten.
Op het dak van de San Felipe kerk.
Vandaag was wel de museum dag, en ook van kerken. De volgende dagen zal een gans ander karakter tonen. Morgen verplaatsen we ons naar Potosi. Die plaats ligt op meer dan 4000 meter hoogte. We gaan dan van 2800 meter in Sucre naar 4000 meter. Sommige medereizigers beginnen met het nemen van een medicijn tegen de hoogteziekte en eventuele hoofdpijn. Wij kiezen om dat maar uit te stellen. Indien nodig kunnen we ook deze medicatie beginnen in te nemen. Maar na de verdere rondrit hebben we geen hinder ondervonden.  

Logies.
We logeren in hetzelfde Hotel La Posada  van de vorige dag.
La Posada hotel boutique

Geen opmerkingen:

Een reactie posten