maandag 13 mei 2024

Dag 13: Dag in het teken van het Titicaca meer.

Programma voor deze dag 13.
We verblijven nog een dag in Huatajata, waarbij het Titicaca meer centraal staat. We startten de dag om 07:45 uur. Een kort bezoek aan het 'Museo del Altiplano' dat aangrenzend aan het hotel gelegen is. 
Hotel te Huatajata aan het Titicaca meer.
Hotel te Huatajata aan het Titicaca meer.
Altiplana museum met de Limachi familie.
Hier krijgen we uitleg over het culturele erfgoed van de Aymaras en de Inca's. We ontmoeten er een lid van de Limachi familie. Dit zijn de bouwers van de totorariet boten Ra II en Tigris. 
Met iemand van de Limachi familie.
Met iemand van de Limachi familie.
Deze boten werden door Thor Heyerdahl gebruikt tijdens zijn expedities. Een van de bouwers van de boten van Thor is Demetrio. Zijn zoon, Firmin, zal trachten vanuit Australië tot Zuid-Amerika te varen. Hij geeft een beknopte uitleg over de verschillende expedities van de papyrus en rieten boten.
Nieuwsgierige lama.


Boottocht op het Titicaca meer.
Het Titicaca meer is het grootste meer van Zuid-Amerika. Het ligt op 3812 meter boven de zeespiegel en is het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld. De diepte is gemiddeld 140-180 meter met maximaal 280 meter. Er bestaan meerdere versies over de naam Titicaca. Een ervan verklaart dat de naam voortkomt uit Titi = poema, en Caca = steen. Dit omdat vanuit de lucht gezien het meer lijkt op een poema die op jacht is naar een viscacha = Andeskonijn.
Met deze boot, een ganse dag op het Titicaca meer.
Isla de la Luna.
Na het bezoek aan de nazaten van de rietenboten is het om 09:15 uur tijd om met een snelle motorboot het Titicaca meer op te varen vanop de aanlegsteiger vlak bij het hotel. Vanuit Huatajata varen we op het Titicaca meer via de Street of Tiquina, naar het Isla de la Luna, naar Copacabana, en zo verder naar het 'Isla de la Sol'.
Isla de la Luna.
Naar het Isla de la Luna, of het Maaneiland.
Om deze laatste dagen te beginnen, is er een verplaatsing per boot naar het 'Isla de la Luna'. Ten oosten van het Isla del Sol ligt het veel kleinere Isla de la Luna, het maaneiland. Dit eiland heeft een grote mythologische betekenis. Hier wonen 27 families en de totale bevolking bedraagt 200 personen. Hier leeft de Koati community op het Isla de la Luna. 27 families en 200 inwoners.
Tempelcomplex op het Isla de la Luna.
In de tijd van de Inca's werd er een tempel gebouwd, de tempel van de Zonnemaagden. In deze tempel werden vaak mooie, heel jonge meisjes ondergebracht, die zich bezig hielden met verschillende handwerkkunsten, zoals weven, en die dienden als bijvrouwen voor de Inca's. Alleen de Incakeizer mocht het eiland en de maagden bezoeken. De maagden konden worden uitverkoren als tweede of derde vrouw van de Incakeizer. Soms werden ze ook geofferd op het Isla del Sol.
Na het bezoek aan het Isla de la Luna, verder naar Copacabana.
Copacabana, op 3840 m en uitvalsbasis voor het Titicacameer.
Nee, het is niet dat beroemde strand in Rio de Janeiro, maar wel over het sfeervolle stadje aan het Titicacameer. Deze stad vormt de belangrijkste Boliviaanse stad  uit de regio. Er zijn ongeveer 6000 inwoners, ligt op 3840 m hoogte en op 155 km van La Paz. Het ligt ingesloten tussen twee heuvels op een schiereiland. Er is een erg populair strandje. Het strand in Rio de Janeiro heeft zijn naam te danken aan deze stad. De Maagd zou namelijk ooit een aantal Braziliaanse zeelieden gered hebben die in een storm op het Titicaca meer waren gekomen. De stad ligt op slechts 7 km van Peru. In de taal van de Aymara betekent de naam 'zicht op het meer'. Het is ook de belangrijkste havenstad in Bolivia.

Kathedraal met de heilige Madonna.
De religieuze rol van de stad wordt zichtbaar door de enorme witte kathedraal in het centrum van de stad. Het is de standplaats van de maagd van Copacabana. Hierdoor is het een religieus centrum en pelgrimsoord voor de Bolivianen. 
Kathedraal met de Heilige Madonna.

Vertrek vanuit Copacabana. 
De 'Viergen de la Candelaria' of Virgen Morena (de donkerbruine Heilige Maagd) is de patrones van Bolivia. Aanvankelijk werd het beeld in een kapel geplaatst. Die kapel werd door de Spanjaarden uitgebouwd tot de huidige basiliek, die voltooid werd in 1805.

Isla del Sol.
Copacabana is de uitgangsbasis voor een bezoek aan het 'Isla del Sol'. Het is anderhalf uur varen naar het legendarische 'Eiland van de zon'. Het is niet groot: 9 bij 6 km groot. Het lijkt alsof je terug in de tijd bent gereisd. Hier leeft een cultuur die nauwelijks door het moderne leven is beïnvloed. Er zijn geen auto's op het eiland en vrijwel alles wordt per ezel vervoerd.
Isla del Sol
Het eiland heeft een heilige status, want volgens de lokale bevolking is de zon op deze plek gecreëerd.
Er is op het eiland een bron. Met een bepaald ritueel werden je alle zonden vergeven. Ook heeft deze bron een soort 'rejuvenile' effect. De lunch is op het 'Isla del Sol'.
Lunch op het 'Isla del Sol'.

Isla del Sol viewpoint.
Logies.
We keren terug naar het hotel 'Inca Utama' in Huatajata.We hebben vandaag 145 km gevaren op het meer. We logeren 2 nachten aan het Titicaca meer in Huatajata in het hotel 'Inca Utama'. We zijn tijdig terug aan ons hotel, om 16:30. Twee uur later worden we terug verwacht om een kort filmpje te bekijken over de 'Kallawaya' cultuur. Dit is hoe deze mensen van de planten en kruiden gebruik maakten voor de genezing van allerlei aandoeningen. Aansluitend hieraan konden we bij een sjamaan de toekomst laten voorspellen. In een aangepast kader smeet die tovenaar blaadjes coca in de lucht. Op de wijze hoe deze cocablaadjes vallen kon deze goochelaar (sjamaan noemt men dat hier) de toekomst voorspellen. We konden ook enkele vragen stellen over onderwerpen hoe die zich in de toekomst zouden voordoen. Deze brave tovenaar gaf een idee hoe dat er nog velen geloven in een soort getover.
Parcours op het Titicaca meer. Van Huatajata, via de Street of Taquina naar het Isla de la Luna, Copacabana, Isla del Sol terug naar Huatajata. 145 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten